Chrumkavá pečená hus, ktorej lahodné mäsko sa doslova rozpúšťa na jazyku. Nádherná vôňa
v kuchyni, ktorá vás opantá tak, že sa nebudete vedieť dočkať obedu. Dokonalá kombinácia chutí
v podobe šťavnatej husi doplnená o sladkastú červenú kapustu a úžasné lokše. Chrumkavú
a dozlatista upečenú hus si môžete pokojne pripraviť aj sami doma – skoro takú skvelú, ako v našej
Reštaurácii u Jakuba.
Pripraviť si doma hus, ktorá rozkošne chrumká pod zubami a zanechá vás omámených jej lahodnou
chuťou, môže byť hotovou vedou. Nečudo – recepty, ktoré v našej rodinnej reštaurácii používame,
sú výsledkom dekád skúšania, ochutnávania, ďalšieho skúšania a ďalšieho ochutnávania. Všetko to
začalo už našimi starými mamami a aj vďaka ich snahe vám teraz môžeme jeden z receptov prezradiť.
Recept na chrumkavú hus, ktorou potešíte chuťové poháriky vašich hostí
Postup:
1. Vyberte si najlepšiu a najkvalitnejšiu hus od domáceho dodávateľa, ktorý do chovu vkladá svoje srdce. Umytú a osušenú hus potom deň pred pečením dôkladne nasoľte zvonku aj zvnútra, približne dvoma hrsťami soli tak, aby chuť prenikla až do mäska.
2. Takto pripravenú húsku nechajte odstáť na chladnom mieste až do dňa pečenia, ideálne cez noc. Dôležité je, aby ste pred samotným pečením hus od soli už neoplachovali.
3. Hus najlepšie upečiete v hlinenom pekáči, ktorý rovnomerne rozloží teplotu a postará sa o
to, aby bola hus krásne upečená. Uložte ju prsiami dole. Pred pečením podlejte aspoň 3-4 dcl
vody (podľa jej veľkosti) a jemne ju potrite mliekom, aby ste dosiahli ten zlatistý odtieň kože,
ktorý všetkých tak láka.
4. S takto pripravenou husou sa môžete pustiť do pečenia. Pekáč vložte do rúry rozohriatej na
cca 200°C a nechajte ju tam bez prikrývania asi 1,5 hodiny. Teplotu môžete prispôsobiť podľa
toho, ako sa hus pečie.
5. Po 1,5 hodine hus otočte prsiami hore, teplotu znížte na cca 130-150°C a nechajte ju dopekať
ďalšie 2 hodiny. Počas pečenia v žiadnom prípade nepichajte do husi vidličkou ani ničím iným! Tým by ste totiž spôsobili, že všetka šťava z husi vytečie a mäso zostane suché.
6. Asi pol hodinu pred koncom pečenia z husi zlejte vypečenú masť a nechajte ju ešte pomaly
dochrumkava dopiecť.
7. Ako posledný krok upečenú hus naporciujte na menšie časti a podávajte s domácimi lokšami
alebo knedľou a červenou kapustičkou. A potom už len stačí popriať dobrú chuť a nechať sa
unášať vlnami gastronomického zážitku!
Nemáte čas alebo odvahu? Nevadí!
Pokiaľ nie ste práve kuchársky talent alebo jednoducho na niekoľkohodinové pečenie nemáte čas či
energiu, nezúfajte. Rozhodne to neznamená, že si delikátnu chrumkavú hus alebo iné jedinečné jedlá
z našej ponuky nebudete môcť vychutnať. Nechajte to na nás a dovoľte nám ukázať svoje kuchárske
umenie.
V Reštaurácii u Jakuba pečieme husi celoročne a radi ju upečieme aj pre vás. Rezervujte si svoj
termín hneď teraz a pozývame vás na koncert chutí, na ktorý nezabudnete. A ak nemáte čas k nám
prísť, no chuť na hus stále máte, postaráme sa aj o donášku až k vám domov.