Recept na chrumkavú hus, ktorou potešíte chuťové poháriky vašich hostí
Výsledok v podobe chutnej, chrumkavej a perfektne dochutenej husaciny, ktorú dostanete v našej Reštaurácii u Jakuba na tanier, je iba špičkou ľadovca. Za týmto dokonalým jedlom sa ukrýva celý proces, ktorý často pripomína mágiu. A na začiatku je samotný chov husí, o ktorom si povieme viac.
Kvalitná potrava a dostatok priestoru
Medzi dva najdôležitejšie faktory pre správny chov husí rozhodne patrí kvalitná potrava a dostatok priestoru na pohyb. Veríme, že čím kvalitnejší a dôstojnejší život husi majú, tým väčšiu hodnotu vám dokážu dať na tanieri. Náš dlhoročný dodávateľ k chovu pristupuje naozaj zodpovedne a preto vám dokážeme prinášať tie najlepšie húsky.
Kvalitná a vyvážená strava má priamy vplyv na chuť našej pečenej husacinky. Používa sa
plnohodnotné kombinované krmivo pozostávajúce z obilnín, jačmeňa, ovsu či kukurice. Húsky milujú aj zelenú trávu, ktorá rastie na lúkach. Tým sa dostávame k dôležitosti dostatku priestoru na pohyb. Pokiaľ majú husi výbeh dostatočne priestranný a poskytne im množstvo zelených plôch, na ktorých sa môžu kŕmiť, sú šťastnejšie, spokojnejšie a zdravšie. Takéto husi potom už na prvý pohľad vyzerajú oveľa lepšie v porovnaní s takými, ktoré sa chovajú v klietkach a halách. A to potom naši zákazníci cítia aj na tanieri.
Starostlivosť o húsky je samozrejmosťou
Chov husí trvá približne 6-7 mesiacov, kedy majú okolo 7kg živej váhy. Za túto dobu je povinnosťou chovateľa postarať sa o húsky čo najlepšie. Naša Reštaurácia u Jakuba odoberá húsky od pána Ing. Vojtecha Feketeho, ktorý má svoju farmu v obci Ňárad pri Dunajskej Strede. Je to kvalitný a spoľahlivý chovateľ s dlhoročnou tradíciou. S týmto chovateľom spolupracujeme nielen preto, lebo jeho husi chutia perfektne, ale najmä preto, lebo zvieratá miluje tak, ako my a spoločne sme presvedčení, že si zaslúžia čo najlepší život. Husi sú však často vystavené najrôznejším zdravotným problémom.
Najčastejšou chorobu je vtáčia chrípka, ktorá tieto vtáky postihuje. Dôležité je používať rôzne plašičky, ktoré odplašia voľne žijúce vtáky a dokážu tak zabrániť spoločnému kontaktu a prenosu choroby. Husi sú spoločenské zvieratá, ako sme sa dozvedeli v našom nedávnom článku a majú radi spoločnosť ostatných, čo zvyšuje riziko prenosu chorôb. Skúsený chovateľ však problémy vie rozoznať už v zárodku a odstrániť ich správnou starostlivosťou.
Naše húsky sú stopercentne zdravé a aj vďaka tomu chutia tak skvelo.
A aká hus je najchutnejšia?
Pokiaľ sa chovateľovi podarí všetky spomenuté faktory držať na požadovanej úrovni, výsledkom je priam dokonalé mäsko, ktoré sa po správnej príprave bude rozpúšťať v ústach. A presne to u nás hľadajú naši zákazníci.
No a aký typ husi je najchutnejší? Zo skúseností môžeme povedať, že k najchutnejším patrí landeská hus, ktorá je súčasťou nášho jedálneho lístku a ktorú teda môžete ochutnať aj v našej rodinnej reštaurácii. Landeská hus má ideálnu váhu, približne 7kg, nie je príliš tučná a po upečení je jej mäsko chutné a šťavnaté. Takto skvelo pripravené mäsko doplníme o domáce lokše a jedinečnú dusenú kapustu – a na záver vás ponúkneme dezertom ako od babičky. Neváhajte a rezervujte si svoj termín ešte dnes.
Budemesa na vás tešiť.