V našej reštaurácii Husacina u Jakuba pre vás vyberáme len tie najlepšie husi a kačice z domácich fariem. Vyberáme si farmárov, ktorí sa naozaj starajú o svoje zvieratá a vieme, že je to cítiť najmä na chuti ich mäsa. Náš hlavný dodávateľ má farmu na Slovensku o veľkosti cca 40 árov a odoberáme Landeské husi a kačice domáce.
Landeská hus bola na naše územie dovezená v roku 1967. Od tej doby sa chová hlavne v južnej časti Slovenska. Pri správnom výkrme je jedným z jej najväčších výhod tučná pečeň. Hus znesie v prvom roku asi 25 vajec, v nasledujúcom roku sa znáška zvyšuje na 30 až 35 vajec. Kŕdeľ musí byť zostavený už v jeseni, inak sa môže stať, že gunár, ktorý bude priradený nebude husami akceptovaný. Landeské húsatá sa neliahnu prirodzene, pretože v husiach bol dlhoročným výberom potlačený pud sedenia na vajciach. Musia sa preto vajcia inkubovať v elektrickej liahni. S tým je spojená skutočnosť, že húsatá musí chovateľ naučiť počas prvých dní prijímať potravu. Pri odchove húsat, ale i chove dospelých husí, je paša najprirodzenejší a pritom najekonomickejší spôsob kŕmenia.
Kačica domáca je vyšľachtená z kačice divej. Práve z tohto dôvodu potrebuje väčšie vodné plochy a stáva sa, že sa veľmi hlasno prejavuje. Kačice patria k najrýchlejšie rastúcej hydine. Už vo veku dva mesiace, vďaka svojej veľkej prirodzenej žravosti sa podobajú dospelým. Pravda za predpokladu, že predkladané krmivá obsahujú optimálne množstvo živín. V odchove sa ďalej využíva na kŕmenie nadrobno porezaná žihľava, púpava, lucerna, mladá tráva a iné zelené krmivá miešané s obilnými šrotmi a zrnovinami. Pri správnom chove a hlavne správnom kŕmení bez antibiotík a iných podporných látok, je ich mäso lahodné.
Príďte si k nám vychutnať tradičné husacie a kačacie hody priamo do Slovenského Grobu.